ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιος είναι ο Ρόλος του Σχολικού Ψυχολόγου

 Ο ρόλος του Σχολικού Ψυχολόγου είναι πολυδιάστατος και αφορά σε ποικίλους τομείς παροχής ψυχολογικών- συμβουλευτικών υπηρεσιών. Οι Σχολικοί Ψυχολόγοι υποστηρίζουν με συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τους μαθητές, συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όλη τη σχολική κοινότητα με στόχο τη βελτίωση της μαθησιακής πορείας, την προαγωγή της συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών και τη δημιουργία ασφαλούς, υγιούς και υποστηρικτικού κλίματος, που ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στο σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα.

Τομείς δραστηριοποιήσης του Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου

Χαρακτηριστικά παιδιών που χρειάζονται στήριξη από Σχολικό Ψυχολόγο

Η Επίσκεψη στον Ψυχολόγο αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα και απαιτεί αρκετή σκέψη και περισυλλογή μέχρι να προβεί κανείς σε αυτό. Οι δυσκολίες αυτές εμφανίζονται κυρίως εξαιτίας των κοινωνικών ταμπού που συνοδεύουν το επάγγελμα του ψυχολόγου, αλλά και λόγω των προσωπικών εσωτερικών συγκρούσεων που μας εμποδίζουν προς την αναζήτηση ουσιαστικής βοήθειας.

Όλα τα πιο πάνω δείχνουν να είναι ακόμη πιο δύσκολα όταν ψυχολογική υποστήριξη χρειάζεται ένα μικρό παιδί και συγκεκριμένα το δικό μας παιδί. Εδώ αρχίζει ένας καταιγισμός αρνητικών σκέψεων για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας επίσκεψης και για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση για το παιδί μας. Είναι αρκετά δύσκολο ένας γονέας να αποδεχθεί ότι το παιδί του χρειάζεται ψυχολόγο, όμως ακόμη πιο δύσκολο είναι να αναγνωρίσει πότε το παιδί του χρήζει ψυχολογικής βοήθειας.

Είναι γνωστό πως ως γονείς περιμένουμε το παιδί μας να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση από μόνο του, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια. Πολλοί γονείς φοβούνται την κριτική όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους. Παρ’ όλα αυτά, ο Ψυχολόγος δεν είναι εδώ για να ασκήσει κανενός είδους κριτική, ούτε να προσβάλλει την μέχρι τώρα διαπαιδαγώγηση των γονέων προς τα παιδιά τους. Ο Ψυχολόγος είναι εδώ για να βοηθήσει το ίδιο το παιδί. Να το κάνει να νιώσει και πάλι δυνατό και αυτόνομο, να απαλλαγεί από τα αρνητικά συναισθήματα και να μπορεί να εκφράζει τις ανάγκες και τα θέλω του ελεύθερα χωρίς φόβο.

Τα σημάδια που αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους

“Η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι μια πολύτιμη βοήθεια για το παιδί σας και είναι ουσιαστικό και καθόλου επιβλαβές για τη ψυχική του υγεία. Αντιθέτως, η αναμονή και η διαιώνιση του προβλήματος είναι αυτή που θα επιφέρει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις”.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22 262600 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.